Poniżej lista SOP dla hurtowni podstawowej hurtowni bez transportu własnego - oczywiście do dyskusji.
1. Tworzenie i nadzór na dokumentacją
2. Kontrola zmian
3. CAPA
4. Analiza ryzyka
5. Audyty wewnętrzne i zewnętrzne
6. Szkolenia
7. Przegląd zarządczy
8. Umowy z podwykonawcami
9. Monitorowanie warunków przechowywania
10. Przyjęcie dostaw
11. Przechowywanie
12. Wydawanie dostaw
13. Reklamacje
14. Redystrybucja
15. Postępowanie z produktami przeterminowanym, uszkodzonymi, sfałszowanymi
16. Utrzymanie czystości
17. Higiena pracowników
18. Ochrona pomieszczeń
19. Kwalifikacja dostawców
20. Kwalifikacja odbiorców
21. Kwalifikacja podwykonawców
22. Utrzymanie stanu technicznego pomieszczeń i sprzętu
23. Postępowanie w razie awarii
24. Ochrona przed insektami i szkodnikami
25. Powierzanie zastępstwa
26. Postępowanie w przypadku podejrzenia sfałszowania produktu leczniczego
27. Utylizacja
Lista procedur
Moderatorzy:Skarlander, Alex
- Skarlander
Re: Lista procedur
Nawet jeżeli hurtownia nie posiada transportu własnego, to dostarcza towar do odbiorcy - niezależnie od przyjętego modelu dodałbym monitorowanie warunków transportu. Trzeba również znaleźć miejsce do uregulowania zagadnień związanych ze zgłaszaniem środków transportu do systemu SENT.
Brakuje mi również zarządzania odchyleniami z uwzględnieniem i/lub wydzieleniem odchyleń w dostawach, jak również w transporcie.
Postępowanie z produktem sfałszowanym pojawia się dwukrotnie (15 i 26), rozszerzyłbym o zarządzanie alertami (PLMVS).
Obowiązkowo postępowanie z produktem wstrzymanym/wycofanym z obrotu.
W reklamacjach lub redystrybucji dodać zwroty.
Walidacja i kwalifikacja (ponieważ z zaproponowanych punktów nie wiem gdzie przypisać np. kwalifikację pomieszczeń).
Z uwagi na różne modele dystrybucyjne, przechowywanie towaru obcego itd. - usługi dystrybucyjne (zastosowanie praktyczne, można tu uwzględnić dodatkowe postępowanie związane z umowami jakościowymi i handlowymi).
Dla hurtowni z komorą przeładunkową również osobna procedura w tym zakresie (opinia na podstawie zaleceń pokontrolnych GIF).
Kwalifikacja dostawców i pośredników w obrocie hurtowym.
Raportowanie obrotu (ZSMOPL).
Postępowanie z środkami odurzającymi, substancjami psychotropowymi i prekursorami.
Brakuje mi również zarządzania odchyleniami z uwzględnieniem i/lub wydzieleniem odchyleń w dostawach, jak również w transporcie.
Postępowanie z produktem sfałszowanym pojawia się dwukrotnie (15 i 26), rozszerzyłbym o zarządzanie alertami (PLMVS).
Obowiązkowo postępowanie z produktem wstrzymanym/wycofanym z obrotu.
W reklamacjach lub redystrybucji dodać zwroty.
Walidacja i kwalifikacja (ponieważ z zaproponowanych punktów nie wiem gdzie przypisać np. kwalifikację pomieszczeń).
Z uwagi na różne modele dystrybucyjne, przechowywanie towaru obcego itd. - usługi dystrybucyjne (zastosowanie praktyczne, można tu uwzględnić dodatkowe postępowanie związane z umowami jakościowymi i handlowymi).
Dla hurtowni z komorą przeładunkową również osobna procedura w tym zakresie (opinia na podstawie zaleceń pokontrolnych GIF).
Kwalifikacja dostawców i pośredników w obrocie hurtowym.
Raportowanie obrotu (ZSMOPL).
Postępowanie z środkami odurzającymi, substancjami psychotropowymi i prekursorami.
"Resignation is what kills people. Once they’ve rejected resignation, humans gain the privilege of making humanity their footpath.”
Własnie robie porzadek ze wszystkimi procesami i wróciłem do wątku. Moim zdaniem niepotrzebnie komplikujesz i mnożysz procedury. Ludzie im więcej procedur mają tym mniej ogarniają.
Ja w chwili obecnej mam 45 procedur z samego DPD ... i cholera ... czas to w końcu pozwijać. Mam działania zapobiegawcze i działania korygujące ... mogę po prostu ... CAPA
Spokojnie powinno się zamknąć w procedurze dot. transportu. Moim zdaniem niepotrzebne mnożenie procedur.Skarlander pisze: ↑czw lip 04, 2019 1:27 pmNawet jeżeli hurtownia nie posiada transportu własnego, to dostarcza towar do odbiorcy - niezależnie od przyjętego modelu dodałbym monitorowanie warunków transportu. Trzeba również znaleźć miejsce do uregulowania zagadnień związanych ze zgłaszaniem środków transportu do systemu SENT.
Kwalifikacja podwykonawców! W prostocie siła.Skarlander pisze: ↑czw lip 04, 2019 1:27 pmKwalifikacja dostawców i pośredników w obrocie hurtowym.
Jako procedura? Proces powinien się dziać w systemie komputerowym automatycznie, także koniecznie dowalidować system z tego i już.
Ja w chwili obecnej mam 45 procedur z samego DPD ... i cholera ... czas to w końcu pozwijać. Mam działania zapobiegawcze i działania korygujące ... mogę po prostu ... CAPA
- Skarlander
45 to rzeczywiście bardzo dużo, osobiście nigdy nie pracowałem na więcej niż 23 z dodatkiem kilku instrukcji.
Wydaje mi się, że inaczej definiujemy pewne pojęcia. Podwykonawców zaliczam do dostawców usług (kwalifikacja zgodnie z rodziałem 7 rozporządzenia w sprawie DPD). Pośrednicy hurtowi to dla mnie odbiorcy podlegający pod zapisy rozdziału 10.
Wydaje mi się, że inaczej definiujemy pewne pojęcia. Podwykonawców zaliczam do dostawców usług (kwalifikacja zgodnie z rodziałem 7 rozporządzenia w sprawie DPD). Pośrednicy hurtowi to dla mnie odbiorcy podlegający pod zapisy rozdziału 10.
"Resignation is what kills people. Once they’ve rejected resignation, humans gain the privilege of making humanity their footpath.”
-
- Rok Ukończenia Uczelni:07 wrz 2003
Bezpieczeństwo systemów IT
Nadzór nad użytkownikami systemów IT
Nadzór nad użytkownikami systemów IT